پالایشگاه های کوچک و متوسط


ضرورت های تمرکز بر پالایشگاه های کوچک و متوسط

توسعه پالایشگاه های کوچک و متوسط

حدود 40 درصد برق جهان با استفاده از زغال سنگ تولید می شود که بیشترین آلایندگی را برای محیط زیست به دنیال دارد.

به عنوان نمونه در سال 1395 افزایش 17 درصدی مصرف ذغال سنگ در نیروگاه های چین منجر به افزایش 20 درصد معادل  یک  تریلیون دی اکسید کربن بیشتر شد. همه کشورهای جهان  مکلف هستند طبق برنامه‌ سهم خود از آلودگی هوا را کاهش دهند.

لذا کشور های چین و آمریکا و آلمان و چندین کشور دیگر بنا دارند طی ده سال آینده  تولید برق از روش های دیگر را جایگزین نیروگاه های ذغال سنگ نمایند. از طرف دیگر جایگزینی کردن برق ارزان مستمر و پایدار از طریق انرزی های تجدید پذیر نیز زمان بر است و ممکن است تا رسیدن به هدف تدوین شده  بیش از 20 سال زمان ببرد.

تعطیل کردن نیروگاه هایی که صدها میلیارد دلار برای ساخت  همه آنها هزینه صرف شده به آسانی مقدور نیست و سرمایه گذاران و مالکان این نیروگاه ها به آسانی زیر بار تعطیلی این نیروگاه ها و از بین رفتن سرمایه هایشان نمی روند.

لذا بهترین راهکار ممکن جایگزین کردن سوخت نیروگاه های ذغال سنگ با سوخت ارزان تر و پاک تر می باشد.  مازوت کم سولفور از نظر  میزان آلایندگی محیط زیست بسیار پاک تر از ذغال سنگ است. 

قیمت تمام شده تولید برق با مازوت  بسیار ارزان تر از تولید با ذغال سنگ  می باشد.  اگر بنا باشد سهم مازوت در تولید برق در نیروگاه های جدید و قدیمی افزایش یابد می بایست تولید مازوت جهان از حجم تولید کنونی به چند برابر افزایش یابد.

در حال حاضر کشور روسیه با تولید 1.6 میلیون بشکه در روز بزرگترین تولید کننده مازوت در جهان است.  به دلایلی که ذکر می شود قیمت نفت طی ده سال آینده ممکن است به کمتر از سی دلار و در 20 سال آینده به کمتر از 20 دلار برسد و این بدان مفهوم است که ارزش ذخایر قابل بازیافت نفت ایران از ده هزار میلیارد دلار کنونی به کمتر از 5 هزار میلیارد دلار خواهد رسید.

لذا ضرورت دارد با تمام توان و با لحاط روش های برداشت صیانتی تولید نفت کشور افزایش یابد و بخشی از نفت تولیدی در پالایشگاه های کوچک و متوسط به مازوت و گازوئیل بدون گوگرد تبدیل شود.

 

انرژی خورشیدی

تا سال 2016 حدود 73 گیگا وات برق از انرژی خورشیدی تولید شد.به عقیده کارشناسان علوم خورشیدی، تا سال 2030 میلادی، تخمین زده می‌شود که 1800 گیگا وات انرژی خورشیدی توسط ژنراتورهایی که در سراسر جهان نصب خواهند شد، ذخیره شده و در اختیار مصرف‌کنندگان قرار گیرد.

حدود 70 درصد نفت خام در پالایشگاه ها به بنزین و گازوئیل تبدیل می شود. حدود 80 درصد بنزین و گازوئیل در حمل و نقل استفاده می شود. طی دهه های آینده حدود 80 درصد خودروهای تولیدی جهان خودروهای برقی خواهندبود. 

 

 برخی دلایل کاهش تقاضا و مصرف نفت در دهه های آینده عبارتند از‌:

  •  گسترش روز افزون تولید خودروهای برقی و برنامه‌ های شرکت‌های بزرگ خودروسازی جهت توقف تولید خودروهای دیزلی و تمرکز بر تولید خودروهای برفی
  •  ارتقای سریع دانش احدات نیروگاه های خورشیدی با بازدهی بالا به همراه کاهش قیمت تمام شده تولید برق خورشیدی  همچنین ارتقای سریع دانش تولید باتری های ذخیره سازی برق با ظرفیت قابل توجه
  •  کاهش روز افزون زمان شارژ  باتری خودروهای برقی به همراه افزایش حجم ذخیره باتری ها  
  •  تلاش شرکتها جهت تولید محصولات با مصرف انرژی کمتر
  • افزایش سریع و گسترده آموزش های مجازی از جمله در سیستم آموزش و پرورش و دانشگاه ها و مراکز آموزشی
  •  کاهش ازدواج و فرزند آوری و افزایش سن مردم جهان و کاهش تردد ناشی از آن طی دهه های آینده
  • افزایش تمایل به برج نشینی و توسعه شهرها در ارتفاع و کاهش توسعه طول و عرض شهرها
  • توسعه تولید محصولات کشاورزی از روش های گلخانه ای در فضاهای کوچک با مصرف آب کم و تولید انبوه
  • توسعه سریع کسب و کارهای مجازی و اینترنتی شدن بسیاری از خدمات شهری و اداری و و خرید و فروش ها در نتیجه کاهش نیاز به تردد
  • توسعه مترو و حمل و نقل عمومی در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه

 

برای ساخت پالایشگاه با ظرفیت تولید 340 هزار تن مازوت و گازوئیل به کمتر از صد میلیارد تومان سرمایه گذاری نیاز است.این پالایشگاه کوچک می تواند دو میلیون بشکه در سال نفت خام  را پالایش کند.

البته پالایشگاه های با مقیاس بالاتر و اقتصادی تر نیز وجود دارد که  می توانند بیش از ده میلیون بشکه نفت خام  در سال را به مازوت و گازوئیل تبدیل کند. چنانچه صد پالایشگاه از این نوع را با هدف صادرات در مناطق مناسب کشور احدات نماییم می توانیم صد میلیون بشکه نفت خام را به فرآورده های صادراتی تبدیل نماییم. 

ساخت پالایشگاه های با مقیاس کوچک و متوسط به دلیل حجم سرمایه گذاری بسیار کمتر نسبت به پالایشگاه های بزرگ بستر بسیار مناسبی برای سرمایه گذاری بخش خصوصی و توسعه روز افزون نقش آفرینی سرمایه های مردمی در این حوزه می باشد. 

مازوت و گازوئیل کم فسفر این پالایشگاه ها در نیروگاه های برق، کشتی ها و لکوموتیو قطارها به عنوان سوخت استفاده می شود همچنین در نیروگاه ها که بالاترین حجم مصرف را دارند واحد سولفور زدایی وجود دارد که سولفور خوراک ورودی به نیروگاه را به حد استاندارد می رساند. 

نظر به توصبحات فوق و به جهت جلوگیری از کاهش چند هزار میلیارد دلاری ارزش ذخایر نفت قابل استحصال کشور طی دهه های آتی، پیشنهاد می شود برنامه‌ ساخت پالایشگاه های کوچک با هدف تولید فرآورده های صادراتی خصوصا صادرات به کشورهای همسایه در دستور کار وزارت نفت و سایر دستگاه های تصمیم ساز و تصمیم گیر مرتبط در کشور قرار گیرد.

 

منبع:

http://www.ghatreh.com

0 نظر

ارسال نظر