اعتیاد بر اثر استنشاق حلال های شیمیایی


استنشاق مکرر بوی برخی از حلالهای شیمیایی ، سبب نوعی اعتیاد می شود

آیا استنشاق حلال های شیمیایی سبب اعتیاد می شود؟

متخصصان می گویند تمایل به استنشاق مکرر بوی برخی از حلالهای شیمیایی ،امکان اعتیاد برخی از افراد به این بوها را در پی دارد. هر چند گفته می شود تمایل به بوی برخی مواد شیمیایی ، علاقه شخصی محسوب می شود اماپزشکان می گویند  این تمایل آثار سوء همچون برخی موادمخدر بدنبال دارد.

 

استنشاق کدام حلال ها بیشتر مرسوم است ؟

"چسب "، "اتر" ، "تینر "، "شیشه پاک کن"،"رنگهاو اسپری "، "مواد  شوینده "، "واکس"،" لاک "، "غلط گیر" ، "بنزین "،"موادشیمیایی ظهور عکس"، "استون" و...از جمله حلال هایی هستند که   برخی به استنشاق آن گرایش دارند.

 

مرتبط:

حلال شیمیایی چیست ؟

مروری بر کاربرد حلال یوتکتیک عمیق آبگریز (مقاوم در برابر آب) یا DES

 

نظر پزشکان در مورد اعتیاد به حلال ها

دکتر" فرزاد قشلاقی " متخصص مسمومیتهای پزشکی قانونی اصفهان در این مورد  گفت :اعتیاد به حلال ها از جمله اعتیادهایی که از سال های گذشته در برخی از کشورهای غربی و ژاپن گسترش زیادی یافته  و در ایران نیز وجود دارد.

وی با اشاره به این که در این موضوع فروشگاههایی جهت فروش حلال ها به شکل شیشه های  عطر مشغول به فعالیت هستند، افزود :در بسیاری از کشورهاسوء مصرف مواد استنشاقی از 12 سالگی شروع می شود و  در دوران جوانی اوج می گیرد وتا سن 30 سالگی کشیده می شود، که اگر فرد آن را ترک نکند، تبدیل به یک معتاد حرفه ای  می شود.

وی گفت : بسیاری از این افراد برای استنشاق حلال ها دنبال نشانهای معتبر می روند و همچون معتادان مواد  مخدر هر هزینه ای را پرداخت می کنند.

دکتر "حسین افریچه "متخصص سم شناس پزشکی قانونی گفت: سابقه استشمام بخار مواد به یونان قدیم بر می گردد و آنها برای تسکین فشارهای روانی و دردهای خود از مواد مشابه به حلال های کنونی استفاده می کردند ، اما استنشاق بخار بنزین به سال 1950 در آمریکا بر می گردد.

وی گفت:سوء مصرف حلال ها در برخی  از کشورها از جمله استنشاق چسب و حلال ها از راه بینی به یکی از مشکلات نظام بهداشتی و درمانی تبدیل شده است. 

وی با اشاره به این که برخی افراد،از جمله نقاشان و کارگران شرکت نفت و پمپ بنزین با این محلولها دائم در ارتباط هستند ، افزود : این ارتباط ،عادتهای شغلی است و سوء مصرف مواد محسوب نمی شود.

افریچه گفت : مصرف این دسته ازحلالها بیشتر از سوی کسانی است که هیچگونه ارتباط شغلی با آن ندارند. وی با عنوان این که اغلب آنها دچار بیماری های روانی و از دست دادن حس بویایی می شوند، گفت : مصرف کنندگان ابتدا باریختن چسب و سایر حلال ها روی دستمال کاغذی ویامالیدن کف دست، استنشاق آن را آغاز می کنند و برخی برای استنشاق دائم محلول را تهیه و چون خوشبوکننده هاآن را در اتاق و یا ماشین قرار می دهند.

دکتر "شراره فرزدافر "متخصص اعصاب نیز اظهار داشت : عده ای چسب  و یا حلال هارا داخل نایلون پلاستیکی ریخته و آن را گرم می کنند تا بخار زیاد تولید شود و بخار گرم آن را با نفس عمیق می کشند.

وی گفت : این بخارگرم به همراه تیرکشیدن سروخارش بینی سریع،از راه بینی بالا می رود، که در این حال ، فرد احساس سبکی و سرخوشی می کند و به شکل تلوتلو خوردن خود را ارضا می کند.

وی افزود : مصرف این مواد مانند مواد مخدر علائمی همچون سرگیجه، حرکات غیر عادی چشم و اندام، اختلال درتکلم، خواب آلودگی، بی قراری، سرما خوردگی ، تحریکات پوستی و نواحی بینی دارد.

وی گفت : سوء مصرف حلال ها باعث تضعیف دستگاههای عصبی و اختلال در مغز می شود، که در صورت ترک نکردن و ادامه آن باعث تخریب مخچه ، بیماری های عصبی ، اختلال در فعالیت قلب ، کندی در راندن اکسیژن به دستگاههای هوازی و بروز بیماری ضریب هوشی می شود.

وی درباره گرایش به مصرف حلال ها گفت : حلال ها وقتی که استنشاق می شود سریع به ریه و مغز می رسد که این مواد در مغز برحساسیت غشایی سلولها تاثیر می گذارد و آن را افزایش می دهد.

این متخصص اعصاب در گفتگو با ایرنا، افزود:این فعل وانفعالات باعث آرامش و شورو شعف کاذب و تخلیه بدن می شود. فرزادفر با بیان این که اعتیاد به حلال در کشور ما بسیار نادر است گفت : اعتیاد به مواد مخدر از گرایش به اعتیادهای سبک شروع می شود ، بنابراین نبایداین دسته ازاعتیادها را نادیده گرفت و یاجزء عادتهای رفتاری دانست.

 

منبع:

https://www.irna.ir/

 

https://bit.ly/3jhTd5dhttps://cutt.ly/emrb48ashorturl.at/cgt26
https://b2n.ir/u28494https://tinyurl.com/edpxvjwh 

 

0 نظر

ارسال نظر